Belgische bouwsector mist afspraak met digitaal zoekende (ver)bouwer

goudengids.be organiseert een reeks gratis Digital Days voor de bouwsector: interactieve, laagdrempelige sessies rond digitale marketing

 • Websites Belgische bouwsector scoren slechts 61 procent 
  (Onderzoek door Woorank voor goudengids.be van 13.000 websites van bedrijven in bouwsector (2015))
 • Van minder dan één op vijf websites bestaat een mobiele versie
 • Belgische verbouwer zoekt bouwmaterialen en vakmensen vaker online en mobiel

Steeds meer Belgen zoeken online of mobiel naar bouwmaterialen en vakmensen. Op 10 jaar tijd is de interesse in ‘Huis en Tuin’-onderwerpen bij Belgische internetgebruikers met maar liefst 39% gestegen (Google Trends). Hiertegenover staat een grote achterstand op het vlak van digitale communicatie bij bedrijven in de bouwsector. Een sample van 13.000 websites van Belgische bedrijven in de bouw- en renovatiesector scoort gemiddeld slechts 61% en blijkt voor amper 18% aangepast te zijn voor smartphones en tablets. Hoog tijd dus om deze kloof te dichten.

Een gemiste opportuniteit volgens Laurent Lejeune, Chief Marketing Officer van goudengids.be: “De gemiddelde vakman in de bouw-, renovatie- en tuinsector staat liever op de werf dan achter de computer. En terecht. Als je weet dat één Belg op twee een smartphone heeft en deze constant gebruikt in zijn zoek- en aankoopproces, dan is online en mobiel aanwezig zijn en gevonden worden vandaag essentieel voor elke ondernemer.

Eerder klassieke media dan online communicatie

De bouwsector is belangrijk voor de Belgische economie. De sector staat garant voor ongeveer 14% van de ondernemingen, voor 12% van de starters en meer dan 6% van de totale werkgelegenheid in België. 92% van de bouwbedrijven zijn kmo’s met minder dan 9 werknemers.

 • De bouw- en renovatierubrieken van goudengids.be registreerden de voorbije 3 jaar een toename van meer dan 200% in de mobiele zoekopdrachten (bron: goudengids.be)

De sector verkeert echter in moeilijkheden. Niet alleen de haperende economie zorgt voor malaise, maar ook aan de groeiende administratieve en fiscale complexiteit van bouwen en verbouwen in België gooit roet in het eten. De bouwondernemer heeft een broertje dood aan administratie en computers. Ook aan digitale marketing en online communicatie, zo blijkt.

“Kwalitatief onderzoek van de bouwsector geeft aan dat de gemiddelde bouwondernemer eerder op klassieke media zoals reclameborden en advertenties vertrouwt en op mond-tot-mondreclame,” licht Laurent Lejeune, Chief Marketing Officer van goudengids.be toe. “Ze gaan af op het persoonlijk contact en staan liever op de werf dan achter een computerscherm.”

Nochtans bewijst het online zoekgedrag van de Belgische (ver)bouwer dat deze verwacht vakmannen en bouwmaterialen op het internet te vinden.

“De Belgische bouwsector mist echter de digitale afspraak met zijn potentiële klant,” gaat Lejeune verder. “Een analyse van 13.000 websites van Belgische bouwbedrijven bewijst dat deze een matige score van 61% hebben (Woorank). Bovendien heeft minder dan één op vijf websites een mobiele versie (Woorank), terwijl de helft van de Belgen over een smartphone beschikt en deze actief gebruikt in zijn zoek- en aankoopproces.”

Gratis Digital Days in meerdere steden – 3 digitale thema’s door 3 experts

Om bouwprofessionals een beter beeld te geven van digitale communicatie en zijn mogelijke toepassingen, organiseert goudengids.be een reeks Digital Days voor de bouwsector. Tijdens deze gratis interactieve sessies leggen digitale marketingexperts aan de hand van echte cases uit wat een juiste digitale strategie kan betekenen voor een ondernemer. Bouwprofessionals in en rond Gent (24/03), Brussel (26/03) en Luik (19/03) kunnen zich op www.digitaldays.be inschrijven.

Drie experts zullen op de Digital Days telkens over drie onderwerpen spreken:

Digitale platformen - Wim Vermeulen, Marketing Director Product en Customer

 • Online, mobiel en apps: welke mogelijkheden bieden de verschillende platformen voor ondernemers? Hoe gebruikt de consument deze platformen? Wat als een website niet mobiel geoptimaliseerd is? Hoe klanten vaker laten terugkeren met een app?

E-mailcampagnes - Roland Gerets, Sales Director bij goudengids.be, gastdocent e- mailmarketing bij PXL-Hogeschool Limburg

 • Hoe een geslaagde e-mailcampagne voeren? Een sessie over:
 1. Do’s & Don’ts van e-mailmarketing 
 2. Voorbeelden van succesvolle e- mailcampagnes
 3. Inkijk in hoe professionals hun e-mails opstellen

Google - Veerle Hofman, Digital Expert en Google Certified Trainer bij goudengids.be 

 • Wat zijn de voordelen van online adverteren? Hoe laat ik mijn website hoog in de zoekresultaten van Google terecht komen?

                                                                       ***

 

Over goudengids.be

goudengids.be™, het grootste digitaal bedrijf van België, helpt alle Belgische ondernemers hun zaak te laten groeien. Als veelzijdig digitaal marketingagentschap helpt goudengids.be ondernemers met een aanbod van flexibele en effectieve marketing en communicatie oplossingen, op maat van de noden van de onderneming.

Aanvullende diensten (mobiel, online, print en telefonisch) zorgen er voor dat potentiële klanten snel en gemakkelijk de weg vinden naar relevante bedrijven en dienstverleners in hun buurt.

goudengids.be is eigendom van FCR Media Belgium.

goudengids.be
Uitbreidingstraat 82
2600 Berchem