Digitale kloof tussen Belgische bedrijven en hun klanten

Nieuwe studie bevestigt digitale kloof tussen Belgische bedrijven en hun klanten: slechts 11% van de bedrijven heeft een mobiele site terwijl 57,5% van de Belgen mobiel internet heeft

  • goudengids.be wil in oktober 500.000 ondernemers met een gratis mobiele website klaar maken voor de mobiele klant tijdens de ‘Surf Mobile-campagne van Digital Belgium (Alexander De Croo)
  • goudengids.be lanceert ism Unizo het allereerste digitale kennisplatform voor KMO’s en plant 5 gratis seminaries voor KMO’s rond digitale marketing in oktober en november

> Amper 11% van de Belgische ondernemers hebben een mobiele site

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo  wil in oktober de Belgische burger massaal tot het mobiele internet bekeren met zijn  ‘Surf Mobile’-campagne. Volgens onderzoek van de  FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie  maakt momenteel slechts 57,5% van de Belgische  bevolking  immers gebruik van mobiel internet (vs 66,7% EU-gemiddelde).   

Dit cijfer staat in schril contrast met de nog lagere mobiele aanwezigheid van Belgische ondernemers: de Digital Divide-studie van goudengids.be (door Profacts uitgevoerd in september 2015 – lees hieronder meer) stelt namelijk dat amper 11% van de ondernemers een mobiele site heeft. 

goudengids.be wil KMO’s in staat stellen om in oktober het volle potentieel van de campagne van Minister De Croo te benutten: het schenkt 500.000 Belgische bedrijven gedurende de volledige maand een gratis mobiele website. De mobiele sites maken de bedrijven aanwezig en vindbaar voor smartphone- en tabletgebruikers. Meer info vanaf 1 oktober op www.allebedrijvenmobiel.be 

> Belgische ondernemer nog niet digitaal matuur 

De Belgische ondernemer is alleszins steeds meer met digitale marketing bezig. Voor zover het goede nieuws. Zijn  digitale  maturiteit  laat  immers  te  wensen  over.  Dit  blijkt  uit  het  Digital  Divide-onderzoek  dat onderzoeksbureau Profacts uitvoerde in opdracht van goudengids.be.    

  • 89% van de Belgische ondernemers is digitaal actief, maar 1 op 3 ervan investeert minder dan 10% van zijn marketingbudget aan digitale media.  
  • Amper 1 op 10 Belgische bedrijven meet het rendement van zijn digitale investeringen. 33% van hen baseert zich op veronderstellingen en 19% op feedback van klanten. Een paradox want digitale media laat net toe bezoeken en klikgedrag nauwkeurig te meten. 

63% van de Belgische ondernemers geeft aan online te gaan met als doel nieuwe klanten te trekken, maar er is een ‘mismatch’ tussen doel en ingezette middelen

  • Bijna 3 op 4 bedrijven hebben vandaag een website. 3 op 4 bedrijfssites is echter niet geoptimaliseerd voor  zoekmachines,  eindigt  dus  laag  in  zoekresultaten  en  bereikt  weinig  tot  geen  prospecten. Bovendien heeft slechts 1 op 10 Belgische bedrijven een mobiele site terwijl vandaag 57,5% van de Belgische  burgers van het mobiel  internet  gebruik maakt  (FOD  Economie, KMO, Middenstand en Energie).
  • 1 op 2 Belgische bedrijven heeft een bedrijfspagina op Facebook. 53% wil hier nieuwe klanten mee bereiken terwijl een dergelijke pagina enkel gekend is door bestaande klanten. Nochtans doet slechts 16% aan Facebook Advertising  terwijl  dit net dé manier is om  op Facebook  zichtbaar te zijn voor prospecten.   

“Als de digitale partner van KMO’s hebben we er alle baat bij de noden van de Belgische KMO goed te begrijpen. De Digitale Divide-studie bevestigt de digitale kloof die er nog altijd bestaat tussen ondernemer en klant”, vertelt Wim Vermeulen, Marketing Director bij goudengids.be, “De belangrijkste conclusie is echter dat vele KMO’s   niet   goed   inschatten   welke   digitale   marketingmiddelen   ze   moeten   inzetten   om   hun bedrijfsdoelstellingen te bereiken.”

Vind meer conclusies van de studie in de Infographic in bijlage

> digitaldays.be, het eerste gratis kennisplatform rond digitale marketing

goudengids.be wenst de Belgische KMO bij te staan bij het begrijpen van digitale marketing en het inzetten van de juiste digitale middelen. Om die reden lanceert goudengids.be i.s.m. Unizo een dubbel initiatief. 

"Mee zijn op digitaal vlak, is absoluut noodzakelijk. Maar er bestaan zoveel mogelijkheden. Voor KMO's is het niet altijd gemakkelijk om de juiste eruit te kiezen. Vaak is er ook wat koudwatervrees bij KMO's. Net daarom is het zo belangrijk om hen hierin te begeleiden", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.  

  1) digitaldays.be, gratis online kennisplatform

digitaldays.be is het allereerste gratis online kennisplatform over digitale marketing voor de Belgische ondernemer die beseft dat zijn communicatie vandaag digitaal moet zijn, maar niet weet waar te beginnen of hoe het goed te doen.  Op digitaldays.be vindt de KMO, zelfstandige of vrije beroeper artikels over online marketing: websites, Google, e-mailing, Facebook of apps. De artikels zijn kort, laagdrempelig en praktijkgericht en van de hand van experts in digitale marketing. Het platform brengt zowel basisprincipes als nieuwe digitale trends.

  2) Digital Days: gratis seminaries rond digitale marketing in KMO-taal

De Digital Days seminaries worden wegens succes herhaald. goudengids.be bereikte met het concept van deze gratis seminaries op maat van de KMO het voorbije 1,5 jaar al 2500 ondernemers.  De seminaries helpen de ondernemers via heldere inzichten, praktische voorbeelden en tips in te zien hoe digitale marketing hun zaak kan  doen groeien. Met de 5 nieuwe data in  Antwerpen (20/10), Brussel (22/10), Namen (29/10), Gent (17/11) en Luik (19/11) zal  goudengids.be zo’n 1000 ondernemers te bereiken.  

Meer informatie is te vinden op www.digitaldays.be

Contacteer ons
Christophe Batens PR & Comms Mgr, Gouden Gids
Christophe Batens PR & Comms Mgr, Gouden Gids
Over goudengids.be

goudengids.be™, het grootste digitaal bedrijf van België, helpt alle Belgische ondernemers hun zaak te laten groeien. Als veelzijdig digitaal marketingagentschap helpt goudengids.be ondernemers met een aanbod van flexibele en effectieve marketing en communicatie oplossingen, op maat van de noden van de onderneming.

Aanvullende diensten (mobiel, online, print en telefonisch) zorgen er voor dat potentiële klanten snel en gemakkelijk de weg vinden naar relevante bedrijven en dienstverleners in hun buurt.

goudengids.be is eigendom van FCR Media Belgium.

goudengids.be
Uitbreidingstraat 82
2600 Berchem