Rondetafel van goudengids.be over digitale adoptie bij Belgische kmo’s signaleert gevaren en groeikansen

  • “België is een ontwikkelingsland op gebied van digitale marketing!” Nick Decrock (STIMA)
  • “Als kmo’s digitale koudwatervrees overwinnen, worden ze motor van economisch herstel.” (kabinet Minister Laruelle)

Een panel experts, onder wie Jo Caudron (DearMedia) en André Duval (Duval Union), boog zich tijdens een rondetafelconferentie over de resultaten van een GfK onderzoek in opdracht van goudengids.be. Uit de 2014 studie ‘Digitale adoptie van Belgische kmo’s’ blijkt dat Belgische kmo’s belangrijke groeikansen missen door hun vaak te gereserveerde houding tegenover digitale marketing. De rondetafel stelt: in het verkiezingsjaar 2014 moet de digitale achterstand van kmo’s op de agenda, want ze hypothekeert de Belgische relance.

De cijfers uit de studie ‘Digitale adoptie van Belgische kmo’s’ doen pijn aan de ogen. De interneteconomie zal in 2014 in de G20 landen naar schatting met 8% groeien1. Toch heeft 84% van de Belgische kmo’s géén e-commerce site. Ruim 800.000 Belgische bedrijven2 zullen dus niet profiteren van de groeiende interneteconomie, en er wellicht zelfs klanten aan verliezen. Verder heeft één op drie Belgen een smartphone – de markt groeit trouwens nog – en gebruikt 79% van hen zijn toestel om informatie op te zoeken over handelaars in de buurt. Toch heeft slechts 13% van de Belgische kmo’s een website die is aangepast voor mobiel gebruik en heeft amper 5% een eigen mobiele applicatie. De studieresultaten zijn niet mis te verstaan: terwijl de consument voluit gaat voor digitaal, hinkt de Belgische kmo achterop.

GEVAARLIJKE TREND

Laurent Lejeune, Chief Marketing Officer van goudengids.be: “Als voorkeurspartner op het gebied van communicatie en marketing zoekt goudengids.be actief mee naar groeikansen voor kmo’s en lokale ondernemingen. Om hun noden optimaal te begrijpen, organiseerden wij de studie ‘Digitale adoptie van Belgische kmo’s’ met een onafhankelijk onderzoeksbureau.”

Uit deze studie blijkt dat (1) Belgische kmo’s, ondanks de feiten, niet overtuigd zijn dat digitale marketing tot betere zakencijfers leidt, (2) zij geen methode hebben of kennen om de opbrengst van digitale investeringen te meten en (3) ze vaak marketingbeslissingen (moeten) nemen op basis van veronderstellingen.

Laurent Lejeune: “Als grootste websitebouwer van België en leider in mobiele technologieën, beseffen wij als geen ander het belang van digitalisering voor lokale ondernemers. Het aantal smartphone- gebruikers blijft groeien en 84% van hen gebruikt z’n toestel om producten of diensten te kopen of bedrijven te contacteren. Zolang onze kmo’s de digitale opportuniteiten niet omarmen, hypothekeren ze hun eigen succes en het Belgische economische herstel.”

Om de urgentie van de kwestie te onderstrepen, de situatie verder te peilen en alle betrokkenen samen te brengen om actief naar oplossingen te zoeken, organiseerde goudengids.be op 16 januari een rondetafel, waarbij een expertpanel zich boog over de onderzoeksresultaten.

EXPERTS VRAGEN POLITIEKE ACTIE
Een panel van digitale experts, marketingspecialisten en beleidsmedewerkers, onder wie André Duval (Duval Union), Saskia Schatteman (Microsoft) en Carole de Vergnies (kabinet Minister Laruelle), nam deel aan de rondetafel in het Ateliers des Tanneurs in Brussel.

Jo Caudron (DearMedia): “Het verbaast mij dat voorlopig geen enkele politieke partij een verkiezingsthema maakt van de digitale achterstand bij onze kmo’s. Het groeiende economische belang van internet en mobiele toepassingen is een feit. We mogen niet toelaten dat België die boot mist.”

Meer quotes van deelnemers aan de rondetafel zijn terug te vinden in de citatenlijst in dit persdossier. Minister Sabine Laruelle, bevoegd voor Middenstand, kmo’s en Zelfstandigen, liet alvast weten het thema ter harte te nemen: “Kmo’s zijn de motor van de Belgische economie en kunnen een hoofdrol spelen in de nationale economische relance. Om die rol op te nemen, moeten ze wel hun koudwatervrees overwinnen en aansluiting vinden bij de groei in de digitale economie.”

 

Bronnen:

  1. Volgens een studie van Boston Consulting Group
  2. Volgens UNIZO telt België net geen miljoen actieve kmo’s (963.970) 

 

        ***

 

Over goudengids.be

goudengids.be™, het grootste digitaal bedrijf van België, helpt alle Belgische ondernemers hun zaak te laten groeien. Als veelzijdig digitaal marketingagentschap helpt goudengids.be ondernemers met een aanbod van flexibele en effectieve marketing en communicatie oplossingen, op maat van de noden van de onderneming.

Aanvullende diensten (mobiel, online, print en telefonisch) zorgen er voor dat potentiële klanten snel en gemakkelijk de weg vinden naar relevante bedrijven en dienstverleners in hun buurt.

goudengids.be is eigendom van FCR Media Belgium.

goudengids.be
Uitbreidingstraat 82
2600 Berchem